CD RECENSIES

Julius Röntgen Lieder - Alle Lust will Ewigkeit

Luister (September 2016) "Geluisterd"- Waardering: 9
'...Röntgens liederen - honderden - kunnen best een zetje gebruiken. Muuse en Van Weers hebben de handschoen opgepakt en ze doen dat met smaak, durf en vertrouwen.
Elke uitvoering is een eerste en elke opname een 'premiere recording'. Waar te beginnen? Spring er maar in. Zonder uitzondering zijn het allemaal prachtige liederen die Mahler nooit heeft geschreven.'
- Jurjen Vis


De Gelderlander***** (2-7-2016) - Liedkunst op het hoogste niveau
Dat bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers prima liedvertolkers zijn, wisten we al van hun eerdere cd voor het label Challenge Classics. Hun nieuwe release Alle Lust will Ewigkeit gaat nog een stap verder: in de grotendeels onbekende muziek van de Duits-Nederlandse componist Julius Röntgen (Leipzig 1855-Utrecht 1932) horen we liedkunst op het hoogste niveau.

Cultuurgoed - De keuze van juist deze muziek is belangwekkend omdat hiermee weer een nieuwe stap wordt gezet in het verkennen van ons eigen muzikale cultuurgoed. Muuse en Van Weers trakteren op de nodige verrassingen en bieden een brede waaier aan zangrepertoire. Van de deels bespiegelende, deels speelse Amoreuse Liedekens in Middelnederlands uit 1889 tot de betoverende Chinesische Lieder uit 1916. Conclusie: in het schrijven van liederen doet Röntgen niet of nauwelijks onder voor zijn (laat)romantische collega's uit de rest van Europa.

Verdieping - Bariton en pianiste voelen elkaar haarfijn aan en vormen een perfecte eenheid. Van Weers zorgt keer op keer voor een uitgekiende, sfeerrijke omkadering die Muuse alle ruimte biedt intens de verdieping op te zoeken. Zijn articulatie en dictie zijn superieur maar staan spontaniteit niet in de weg. Ieder lied wordt als een parelend kleinood gepresenteerd.

Ironie - Ook met de programmaopbouw met teksten van Goethe, Nietzsche, Bethge en Morgenstern is niets mis. De afwisseling in dramatiek, lyriek, ironie én humor werkt adembenemend en voert na een klein uur tot een indrukwekkende finale: Charon, a Modern Greek Ballad uit 1911 op tekst van Trevelyan, een zwager van de componist.

Dodenrivier - Hier hoor je Röntgen in al zijn grootheid. Heel intens, wanneer de mythische schipper op de dodenrivier zelf aan het woord is. Dit langere lied werd voltooid korte tijd na het overlijden van Gustav Mahler.

Al luisterend naar dit recital, ga je vanzelf op een vervolg hopen. Robbert, Micha en Challenge: please, go for it!
Maarten-Jan Dongelmans

 CD "Songs of Quest and Inspiration"

Songs of Cyril Scott & Ralph Vaughan Williams

Luister (maart/april 2012)
"[RM] zingt Scott's liederen met een heel mooi gefocuste, warme en heldere toon en duidelijke dictie... een echte liedzanger aan het werk."
"Tweede troef is Micha van Weers, die een enorm kleurenpalet uit de piano tovert en daadwerkelijk als tweede karakter in de liederen fungeert."
"...herhaalde beluistering van de cd de moeite waard..."
Hein van Eekert - maart 2012

Gramophone (March 2012)
‘This pioneering recording, by the enterprising Dutch pair Robbert Muuse and Micha van Weers, provides an enlightening glimpse of the composer’s [Cyril Scott's] appreciable powers.
[…] also give impressive performances of Vaughan Williams’s Songs of Travel and two of the Five Mystical Songs.’
Jeremy Dibble, March 2012

Fono Forum
‘…exzellente Sprachbeherrschung ebenso dazu wie sein stilistisches Einführungsvermögen.’
‘Robbert Muuses relativ heller, flexibler Bariton tut sich nicht schwer beim Wechseln der Atmosphären.’
‘Den Interpreten meint man die Lust am musikalischen Wandern anzuhören.’
Christoph Zimmermann, März 2012

Opernglas
‘Cyril Scotts Lieder gepaart mit Liedern von Ralph Vaughan Williams: Eine gelungene Kombination, weist doch die Tonsprache dieser Zeitgenossen starke Ähnlichkeiten auf. Beide haben aus dem reichen Schatz der englischen Volksmusik geschöpft, beide verstehen sich darauf, mit Tönen zu malen – aber mit feinem Pinsel und zarten Pastellfarben.’
‘Muuse ist die Liebe zu diesen Liedern anzumerken, sorgfältig lotet er den Text aus, sucht nach immer wieder neuen dynamischen Abstufungen.’
‘Kompetent begleitet wird Muuse von seiner Landsmännin Micha van Weers, die den zum Teil sehr anspruchsvollen Klavierpart nach Herzenslust funkeln und schillern lässt.’
Andreas Laska, März 2012

Klassieke Zaken:
'[...]Een goede zaak, want daarmee maken hopelijk veel mensen kennis met Scotts wonderschone muzikale wereld van 'Blackbird's Song', 'An Eastern Lament' en 'Water-Lilies'. Bijkomend pluspunt is dat Muuse een ervaren liedzanger is die ook in dit onbekende repertoire overal weet te overtuigen. Net als begeleidster Micha van Weers die hem prachtig completeert. Een waardevolle aanwinst voor de lieddiskografie.'
Frans Jansen - Januari 2012

Opus Klassiek:
'...Niet alleen is het de verdienste van de bariton Robbert Muuse dat alle op deze cd vastgelegde liederen van Cyril Scott voor het eerst op cd zijn vastgelegd, maar ook dat hij op uitmuntende wijze aan de individuele betekenis van deze juweeltjes gestalte geeft: perfecte zangkunst en inlevingsvermogen gaan op ideale wijze samen, hierbij naadloos ondersteund door Micha van Weers. Het pakt uit als een ideale combinatie: Scott en Vaughan Williams. Daarmee bevinden we ons gelijk midden in de hogeschool van de Engelse liedkunst.
Ook over de opname (FWL Studios, Leipzig, juli en september 2011) kan ik kort zijn: stem en piano zijn in perfecte balans en er is net voldoende ruimte voor de optimale intimiteit van dit recital. Een regelrechte aanwinst voor het Engelse liedrepertoire!'
Aart van der Wal - januari 2012

www.klassik-heute.com:
...gestaltet sie mit dem nötigen interpretatorischen Knowhow und stilistischem Gespür. Seine Partnerin Micha van Weers zaubert am Klavier poetische, schwerelose, oft beinahe elfenhafte Klänge. Das Kennenlernen der bei uns kaum bekannten Gesänge lohnt sich.
Ekkehard Pluta - December 2011

www.musicalifeiten.nl:
...dat een Nederlandse bariton en een Nederlandse pianist een keuze uit zijn [Scott's] liederen maakten en de kans hadden om die vast te leggen lijkt niet alleen een klein wonder, maar is ook een prachtig initiatief.
[...]Een warm welkom dus voor het Nederlandse initiatief dat niet alleen meteen een goed inzicht biedt in de liederen van Scott, maar ook door het getoonde engagement en de zorgvuldige aandacht een heel hoog interpretatieniveau toont.
Jan de Kruijff - januari 2012

De Gelderlander: '...Muuse en Van Weers nemen de luisteraar moeiteloos mee op sleeptouw.'
Maarten-Jan Dongelmans - november 2011

Alles over Kunst:
"Ach, er is nog zoveel meer over te zeggen over deze liederen, en over Cyril Scott. Dat is voor mij de grootste waarde van deze cd: dat Robbert Muuse en Micha van Weers mij deze componist hebben doen leren kennen. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, naar meer van zijn liederen, naar zijn orkestwerken, naar zijn publicaties. Waarvoor heel veel dank."
Richard Stuivenberg - 7 nov. 2011


Back to Top