Programma's


 

 

 

 

Robert Schumann
Zwölf Gedichte von Justinus Kerner, Op. 35

Leoš Janáček
On an Overgrown Path 

 

 

 

 


 

 

Robbert Muuse - bariton

Micha van Weers - piano

 

 


 

 

 

 

 

Downloads:

- Programma met toelichting

- Luisterfragmenten

 Programma

 

Toelichting

Schumanns ‘Liederen op gedichten van Justinus Kerner’ opus 35 en de pianocyclus van Leoš Janáček ‘Op een Overwoekerd Pad’ (Po zarostlém chodníčku - 1e boek) volgen in dit concert dezelfde weg.

 

Janáčeks pianocyclus is gebaseerd op het besef dat er niets van het verleden overblijft dan herinneringen. Het zijn beelden uit zijn jeugd, zijn geboorteplaats Hukvaldy en de natuur, en het verdriet over zijn gestorven dochter Olga. Er klinkt onuitsprekelijke wanhoop uit de herinneringen waarvan Janáček zei: “ze zijn mij zo dierbaar, ik denk niet dat ze ooit zullen ophouden…”

Schumann werd zeer aangetrokken door de gedichten van Justinus Kerner, diens neiging naar het duistere en het niet-uitgesprokene: afscheid, vertwijfeling, vlucht in de natuur vormen de rode draad door de liederen.

 

In dit programma worden Schumanns liederen overwoekerd door de onuitsprekelijke herinneringen in de pianomuziek van Janáček. De liederen en de pianowerken geven reflecties op elkaar, waardoor een spannende dialoog ontstaat.- Robert Schumann - Zwölf Gedichte von Justinus Kerner, Op. 35

- Leoš Janáček - On an Overgrown Path (Po zarostlém chodníčku, Nr. 1-10)

  

 

Back to Recital Programs